dimitris kalamaras

math, social network analysis, web dev, free software…

Αναμνήσεις: BBS & Ansi Art

Αφορμή γι’ αυτό το post ήταν ένα σχόλιο που ξεκίνησα να γράφω στο forum του Linux Format/Linux Inside σε ένα thread με τίτλο «star wars στην κονσόλα». Ξεκινούσα κάπως έτσι: «Και τις παλιές καλές ημέρες των BBS …» όταν συνειδητοποίησα ότι θα ήθελα να κάνω ένα …γενικότερο blog post αφιερωμένο σε αυτήν την όμορφη φάση  στην οποία συμμετείχα κι εγώ (Ctr+F: Power. A, κοιτάξτε και ποιος νυν γραμματέας του HELLUG είναι από κάτω μου – γειά σου jimmy!).

Τι ήταν οι BBS και τι τα ANSI γραφικά;

Πρώτα απ’όλα να είμαι ειλικρινής. Τα έχω ξεχάσει ΟΛΑ, οπότε πολλά από τα παρακάτω μπορεί να είναι ανακρίβειες. Είναι ότι θυμάμαι και ότι θυμήθηκα με τη βοήθεια του Γούγλη…

Λοιπόν, BBS σήμαινε Bulletin Board System (ή ελληνικότερα «βάσεις») και ήταν ουσιαστικά PCs (γκούχ γκουχ και Amiga θα έλεγε ο Κωνσταντινιάδης-Guybrush) στα οποία συνδεόμασταν dialup μέσω πάναργων modems στην εκπληκτική ταχύτητα των 9600 baud (χμ.. ας πούμε 960 bytes per second –  και ναι, δεν έχει K ή M μπροστά…). Μιλάμε για εξωφρενικές ταχύτητες:  πραγματικά έβλεπες τα δεδομένα να έρχονται γραμμή προς γραμμή.

Αυτές οι βάσεις έτρεχαν πάνω σε κάτι συστήματα που τώρα μου φαίνονται εξωτικά: κάτι  Remote Access (το έχω ακόμα στο σκληρό, δεν ξέρω καν πως το λειτουργούσα!), FMail, Allfix, BinkleyTerm,  και FrontDoor, κάτι Telix για συνδέσεις κλπ κλπ.

Παρότι η ιδέα του email δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των περισσότερων μας, με τη σημερινή έννοια, μπορούσες πράγματι να στείλεις ένα μήνυμα (λεγόταν netmail) από την BBS όπου συνδεόσουν σε έναν χρήστη μιας άλλης βάσης BBS π.χ. στη Θεσσαλονίκη αλλά και να ποστάρεις σε ένα public forum area — αυτό νομίζω ήταν το echomail. Τέσπα, η μεταφορά των μηνυμάτων γινόταν μέσω νυχτερινής συνήθως διασύνδεσης των BBS (να το πω απλά: η μία BBS συνδεόταν με την άλλη μέσω dialup) για ανταλλαγή και μεταφορά τους στο επόμενο node/hub. Και κάπου εκεί έμπαινε και το FidoNet, ένα παγκόσμιο “δίκτυο” μεταφοράς μηνυμάτων που ξεκίνησε το μακρυνό 1984 και το 1995 είχε φτάσει –διαβάζω στη Wikipedia– στις 35.000 BBS στην nodelist του. Τώρα, καθώς η έλευση του internet έκανε όλα αυτά απαρχαιωμένα, είναι ζήτημα αν έχουν απομείνει 100-150…

Ήταν η εποχή  των ανήλικων Sysops, όπου τα ASCII γραφικά είχαν περάσει σε άλλο επίπεδο, λέγονταν ANSI γραφικά (ή «ASCII extended») με 256 σύμβολα και δυνατότητα …έγχρωμων γραφικών (16 μπροστά και 8 στο φόντο!) στη γραμμή εντολών του DOS μέσω ενός driver (ansi.sys). BTW, τω καιρῶ εκείνω δεν υπήρχε κάτι άλλο. Για editor το καλύτερο σε DOS ήταν ο THEDRAW μέσω του οποίου φτιάχναμε την welcome screen (logon.ans) και την έξοδο (logoff.ans) της «βάσης» μάς (update: υπάρχει ένα αντίστοιχο “μοντέρνο” πρόγραμμα γραμμένο σε Qt/C++, το TundraDraw) . Αυτά τα γραφικά έφτασαν σε τόσο ψηλό  επίπεδο, που αν κοιτάξετε λίγο τις παρακάτω εικόνες θα σκεφτείτε αμέσως την τέχνη του «γκράφιτι».

Φάτε μάτια ψάρια λοιπόν και σκεφτείτε πως ένιωθε ένας δεκαπεντάχρονος χρήστης όταν έβλεπε αυτές τις εικόνες να «δημιουργούνται» γραμμή-προς-γραμμή στην οθόνη του με ταχύτητα περίπου ίση με μιας γραφομηχανής… Α, οι εικόνες είναι μακρόστενες, επειδή κάθε γραμμή «τότε» είχε ένα περιορισμό max 80 χαρακτήρες πλάτος, οπότε οι καλλιτέχνες έκαναν screens εις μάκρος! 😉

Αρχαιολογία #1: Η «βάση» αυτή δεχόταν συνδέσεις με modem στα 9600 “Baud” και για επεξεργαστή είχε έναν της απίστευτης ισχύος των 400Mhz…

The_Void_Marshal_Law

#2 Παρατηρήστε: ο τύπος είχε ένα ΟΛΟΚΛΗΡΟ Giga με files. Καμμία αναφορά σε CD έτσι;

sky_ansi2

#3 Αυτή είναι νεότερη βάση, μετά το 1993. Γιατί; Παρατηρήστε ότι υπάρχει αναφορά στο Internet και email διεύθυνση.

cshsa1ans

#4 Τούτη δω η logon screen είναι από το 1994. Πάλι με 14400…

Heretic Assylum BBS

# Dream Moutains BBS – το μενου! 🙂

dream mountains BBS

#6 Και τώρα ας καούμε όλοι μαζί 😉

PsychoNet BBS banner

#7 Ενα τυπικό μενού ( MajorBBS; ένα δημοφιλές σύστημα για χτίσιμο βάσης της εποχής, μαζί με τα RemoteAccess και PCBoard)

bbsmenu_large

#8 Kryptonic BBS με δύο «γραμμές» τηλεφώνου (μεγαλεία, οι περισσότεροι στην Ελλάδα με το ζόρι πείθαμε την οικογένεια για την “ανάγκη” να είναι κατειλημένο το τηλέφωνο του σπιτιού με τις 11 το βράδυ — όσοι ζήσατε αυτήν την εποχή καταλαβαίνετε, οι υπόλοιποι αφήστε το… παίξτε κανένα Candy crush να περάσει η ώρα σας):

Kryptonic BBS

#9 Και μια logout οθόνη που βρήκα πρόσφατα της ImpulseBBS:

ImpulseBBS

Και άλλο ένα της CAVE bbs:

the cave bbs

Αχ, αυτό το …terminated… Περισσότερες αυθεντικές και μη ansi εικόνες της εποχής θα βρείτε στο Flickr εδώ

Υπάρχουν ακόμα BBS!

Ακριβώς. Μήπως θέλατε να δείτε στην πράξη πως ήταν αυτές οι «βάσεις». Ανοίξτε ένα τερματικό και δώστε:

telnet vengeance.dynu.com 1337

απαντήστε στις ερωτήσεις και σε λίγο θα είστε συνδεδεμένοι σε μια βάση που τρέχει σε Mystic. Προσοχή: οι ερωτήσεις που θέτει (Color terminal, Full name, sex κλπ) ήταν στάνταρ την εποχή εκείνη.

Τυπικό μενού της εποχής από μια άλλη βάση μέσω telnet:

telnet://bbs.altiworld.com:513

Που θα βρείτε BBS και πως θα συνδεθείτε με BBS (μέσω telnet)

Εδώ θα βρείτε μια σελίδα με βάσεις (αλφαβητικά) που ακόμα λειτουργούν με telnet σύνδεση:

http://telnetbbsguide.com

UPDATE 2016: Στο telnetbbsguide.com υπάρχει μια λίστα με 400+ bbs’s που λειτουργούν μέσω telnet Και με ένα κλικ σας συνδέει απευθείας μέσα από τον browser – ένιωσα ένα ρίγος όταν το έκανα πριν λίγο…

Αν δεν θέλετε/έχετε  telnet, χάνετε τη μαγεία των τότε BBS αλλά αν επιμένετε να δείτε κάτι παρόμοιο στον browser,  υπάρχουν βάσεις σε HTML/Flash. Τούτη δω, λέγεται disksh0p…

disksh0p-bbs1

…και βασίζεται στο FlashTerm ένα τερματικό telnet μέσω browser που υποστρίζει ANSI γραφικά.  Αυτό το FlashTerm βασίζεται στη βιβλιοθήκη as3ansi του Peter Nitsch. Μπράβο για το μεράκι του…

ANSI γραφικά μέσα σε web browser!

Οι παραπάνω εικόνες προβάλλονταν γραμμή γραμμή σε DOS περιβάλλοντα, αλλά ο ίδιος μερακλής developer, o Peter Nitsch, έφτιαξε μια actionscript βιβλιοθήκη για ανάγνωση και προβολή .ans εικόνων μέσα από τον κοινό browser:

http://www.peternitsch.net/ansiviewer/main.html

Και ansi-art game!

Ψάχνοντας το θέμα θα βρείτε και παιχνίδι σε ANSI art, το Dwarf Fortress, που τρέχει και σε Linux:

dwarf fortress

Εδώ θα βρείτε την …development έκδοση (ω ναι, αναπτύσσεται ακόμα!):

http://www.bay12games.com/forum/index.php?topic=28841.0

Αν είχα χρόνο θα έγραφα περισσότερα ή ομορφότερα. Απλά κάποια πράγματα δεν είναι ποτέ τα ίδια (μόνο τα υγρά μάτια) κι όσο και να προσπαθήσεις δεν πρόκειται ποτε να «διαμεσολαβήσεις» σε έναν τρίτο αυτό που βίωνες όταν ήσουν μικρό παιδί, πριν είκοσι χρόνια. Ούτε telnet ούτε browsers μπορούν να φέρουν πίσω σε όλο της το μεγαλείο την εποχή του V42bis, των αμέτρητων σκουπιδιών των συνδέσεων και των απεριόριστης διάρκειας κλήσεων στα τηλέφωνα (ω, ναι, κάποτε –προ ψηφιακών συνδέσεων– δεν υπήρχε χρονοχρέωση, μιλούσες όσο ήθελες με κόστος 10 δρχ)… Αν έχετε χρόνο διαβάστε την ιστορία του Rusty ‘n Edies BBS ίσως  της μεγαλύτερης BBS που έγινε ποτέ.

Γκαλερί με ANSI-ART

Μάθετε/δείτε περισσότερα για ANSI art στο καλύτερο μέρος, το BBS.ninja ένα website με look and feel της εποχής που μοναδική του αποστολή είναι να «μαζέψει» τα καλλιτεχνήματα εκείνης της περιόδου (και δεν ήταν λίγα).

Παλιότερα υπήρχε και το sixteencolors.net που έδινε και πακέτα με ansi εικόνες

Βίντεο

Και ένα βίντεο από το “BBS – The documentary” του Jason Scott:

Περισσότερα βίντεο εδώ:

http://www.roysac.com/videos.asp

BBS Software

Aπό τα λίγα BBS προγράμματα που εξακολουθούν να αναπτύσσονται εν έτη 2016 είναι το MysticBBS αλλά και το SynchroNet

Όλα τα προγράμματα της εποχής είναι μαζεμένα εδώ:  http://archives.thebbs.org/

Update 14/11/2016: Πολλές βάσεις εξακολουθούν να λειτουργούν μέσω telnet. Στο “Telnet BBS Guide” μπορείτε να βρείτε μια ενημερωμένη λίστα από αυτές τις BBS και μάλιστα να συνδεθείτε μέσα από τον browser σε αυτές.

Update 14/11/2016: Ενα ενδιαφέρον άρθρο του IEEE για τις BBS ως πρόδρομο των social media.

Δείτε ακόμα: The FidoNET showcase project.

Previous

Crayon Physics (and what about an open-source Crayon-Physics?)

Next

melux: a custom ubuntu iso creation script!

3 Comments

  1. Δημήτρη, ζηλεύω ακόμα τους ανθρώπους που ζήσανε αυτή την εποχή ανεμελιάς και πραγματικής ελευθερίας και αθωότητας. Εποχή που οι άνθρωποι μέσο θρυλικών μόντεμ δημιούργησαν το πρώτο social networking.
    Αν και μόλις στις αρχές του 2000 απέκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή, είμαι τυχερός που έχω ακόμα τερματικό και έτσι βλέπω να σώζονται ακόμα αυτά τα αριστουργήματα από ASCIΙ.
    Αν και ακόμα γράφονται τα πρώτα κεφάλαια της ιστορίας του Internet, ήδη οι επερχόμενες γενεές έχουν να διαβάσουν και να μάθουν πολλά από αυτά.

  2. Δημήτρη με γύρισες ΠΟΛΛΑ χρόνια πίσω. Θυμάμαι με νοσταλγία όλες τις BBS και την αγωνία που είχα καλώντας να πιάσω γραμμή. Η δική σου ήταν μία από τις αγαπημένες μου (φυσικά μαζί με την Acrobase). Θυμάμαι αργότερα όταν έφτιαξα την δική μου BBS (Dreamscape BBS) και σχεδίαζα τα γραφικά την πώρωση που είχα και φυσικά τις ατελείωτες ώρες που ασχολούμουν. Μερικές φορές αναπολώ εκείνη την εποχή και νιώθω νοσταλγία.

  3. Να’ σαι καλά Γιώργο! Θυμάμαι κι εγώ τα άπειρα βράδια, τα όμορφα ξενύχτια με το chat, τα files, τα ansi menus, τα πρώιμα emails (σε μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμα το Web) και τα callback verifications και τρελαίνομαι για το πόσο ωραία περνάγαμε και με πόσα λίγα μέσα τα καταφέρναμε (εγώ είχα ένα 286 και μετά ένα 386/40 αλλά ακόμα θυμάμαι, τον Δουζίνα (;) ή τον Αναπλιώτη (;) να τρέχουν Doom στο κάτω μέρος της οθόνης και στο πάνω τη «βάση» – multitasking σε τι να ταν; 486;) . Δυστυχώς είναι δύσκολο να μεταφέρεις αυτήν την ιστορία σε άλλους, ελπίζω οι παραπάνω εικόνες που ψάρεψα στο διαδίκτυο να δίνουν μια ιδέα… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén