dimitris kalamaras

math, social network analysis, web dev, free software…

Σχολίνουξ: ένα linux για μαθητές Γυμνασίου

Τις τελευταίες βδομάδες, έχω βρει ένα νέο …project: την «ανάπτυξη» του Σχολίνουξ. Το Σχολίνουξ ή sxolinux, όπως προδίδει το όνομά του, είναι ένα «σχολικό Linux» που στοχεύει στους μαθητές του Γυμνασίου. Γιατί ντε και καλά του Γυμνασίου; Επειδή η όλη ιδέα περί «σχολικής διανομής» ξεκίνησε από την παρατήρηση-πρόταση ενός φίλου στο φόρουμ του Linux Format, ότι εφόσον θα δοθούν φέτος κουπόνια για δωρεάν laptops στα παιδιά της Α’ Γυμνασίου, καλό θα ήταν να «φτιάξουμε μια διανομή που θα ενσωματώνει όλο το απαραίτητο λογισμικό και τα βιβλία»…

Σε αυτήν την πρόταση ανταποκρίθηκαν αρκετοί χρήστες, διαλέξαμε το όνομα «sxolinux/σχολίνουξ», κι εγώ προσφέρθηκα να φτιάξω ένα σκριπτάκι (μια εκδοχή του melux.sh) που κάνει remaster το εκάστοτε ISO του Ubuntu, δηλαδή του προσθέτει τα σχολικά βιβλία σε PDF και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό λογισμικό της Α’ Γυμνασίου, μαζί με άλλες εκπαιδευτικές εφαρμογές του Gnome και του KDE, media players, όμορφα παιχνίδια, κατάλληλα εικονίδια και χρώματα, και φυσικά διαφορετικά λογότυπα, κλπ….

Από τότε, αρκετό νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι: το Sxolinux είναι πια ένα κανονικό LiveDVD γύρω στα 2GB με δυνατότητα εγκατάστασης. Το αρχικό «σκριπτάκι» (sxolinux-creator-dev.sh) έχει πλέον ξεπεράσει τις 800 γραμμές (σκέφτομαι να το βάλω στο github, χεχε), ενώ η ανάγκη ικανοποίησης των διάφορων προτάσεων που έκαναν οι φίλοι στο φόρουμ, με ώθησαν να μάθω χρήσιμα πράγματα που αγνοούσα: πως τροποποιείς το init ram disk, πως φτιάχνεις νέο usplash, πως προσθέτεις μικροεφαρμογές στον πίνακα του Gnome (χωρίς να τρέχεις Gnome), πως εγκαθιστάς add-ons στον Firefox (χωρίς να τρέχεις Firefox) και γενικά πως «κάνεις παπάδες» σε ένα chrooted λειτουργικό σύστημα Linux, του οποίου δεν μπορείς να δεις το γραφικό περιβάλλον, ώστε να παράγεις ένα χρήσιμο remaster.

To αποτέλεσμα μέχρι τώρα είναι ενθαρρυντικό. Το Sxolinux έφτασε στην πρώτη επίσημη έκδοσή του (EDIT: δείτε νεότερα στο http://www.sxolinux.gr)
Η πρώτη οθόνη της rc του Sxolinux

ενώ πριν από λίγες μέρες απέκτησε το δικό του domain (www.sxolinux.gr).

Όσοι δοκίμασαν το Sxolinux, το βρήκαν καλούτσικο. Mερικοί όπως ο emcpn (του Monomaxos) τόλμησαν να συνεισφέρουν έμπρακτα, άλλοι να προτείνουν χρήσιμες διορθώσεις, ενώ κάποιοι άλλοι έστειλαν κατευθείαν τις μεταφράσεις τους για εφαρμογές και μενού, όπως π.χ. ο Γιάννης για το LinCity-NG. Κοινώς, δειλά δειλά φτιάχνουμε μια ακόμα κοινότητα και ουχί «μαγαζάκι» – ένα ad hoc remaster κάνουμε, δεν πάμε να φτιάξουμε full διανομή… Υποστήριξη πάντως θα δώσουμε με τον γνωστό πλέον τρόπο του linuxinside.gr…

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Μα για να το «διαφημίσω». Όσοι λοιπόν έχετε παιδιά, ανίψια, εγγόνια (!) ή γνωστούς με παιδιά, μπορείτε να κατεβάσετε την τελική έκδοση του Sxolinux 2009.0 (2.2Gb) και να τους γράψετε μια κόπια. Μέσα στο LiveDVD θα βρουν ότι χρειάζονται στο σχολείο, ενώ, αν θέλουν, η εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο είναι απλή, όπως στο Ubuntu. Και που ξέρετε; Μπορεί να αποκτήσουμε λίγους ακόμα junior λινουξάδες! 🙂

Previous

Create complex visual elements with Processing language

Next

Πρώτη beta για το Σχολινουξ 2009.1

2 Comments

  1. tsavos

    Διάβασα και το forum και δεν κατάλαβα αν το λογισμικό που μπήκε είναι αυτό που δίνει το Παιδαγωγικό ή αυτό που υπάρχει στο αποθετήριο του sch.gr.
    Αν όχι δείτε το http://ts.sch.gr/repo/
    Μπράβο για την προσπάθεια.

  2. Γειά σου tsavos. To λογισμικό του Παιδαγωγικού είναι το ίδιο με εκείνο που υπάρχει στο αποθετήριο του sch.gr.

    Εμείς έχουμε προσθεσει στο Σχολίνουξ το αποθετήριο του sch.gr από το οποίο εγκαθιστούμε όλα τα εκπαιδευτικά πακέτα, αλλάζοντας μόνο λίγο τις περιγραφές τους στο μενού Εφαρμογές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén